page
172
Info

Over Walk of Art

Aafke Ytsma (1988) is een Nederlandse schilder en beeldend kunstenaar geboren in Voorburg. Haar werk vind zijn oorsprong in uiteenlopende inspiraties. Het dagelijks leven, reizen, geschiedenis, verhalen, films en herinneringen. In 2011 studeerde ze af aan de academie voor beeldende kunst in Zwolle (CaBK ArtEZ). Ze woont en werkt in Leeuwarden.

Walk of Art is een doorlopend project waarbij ze al reizend nieuw werk maakt. De originele Walk of Art begon in het voorjaar van 2014. Een wandeling die vijf maanden duurde en over 2350 kilometer wandelpad naar Nice leidde. Een schildertocht naar het zuiden door Nederland, de Ardennen, Luxemburg, Noord-Frankrijk, de Vogezen, de Jura en de Alpen.

Links, foto door Gitte Brugman. Rechts, wandelen over de GR5 in de Alpen

Per dag liep ze gemiddeld tussen de 15 en 20 kilometer. Te voet lijkt het landschap schijnbaar onveranderlijk en monotoon. Dagen aaneen door velden of bossen. Maar dan toch vallen langzaam de unieke en efemere kenmerken van een streek op. Op de rug droeg ze naast een tent ook schilderspullen. Verzadigd van de indrukken van het landschap schilderde ze ter plekken wat zich in de loop van het trage wandelen onthulde.

Wanneer papier of verf op dreigde te raken vroeg ze haar zus nieuw materiaal toe te sturen met de 'poste restante'. Aangekomen bij het postkantoor ergens aan de route werd tegelijk het geschilderde werk teruggezonden naar Nederland om haar rugzak gewicht op 11 kilo te houden. Het vergt af en toe creativiteit en oplossingsvermogen om op reis de middelen te vinden om te kunnen schilderen.

Rotsen bij Almunecar, aquarel op papier 44 x 28cm, Art drive 2016

Met behulp van crowdfunding via de website voordekunst en met dank aan kunstliefhebbers, vrienden en familie realiseerde ze de financiering van de reis en bracht ze na terugkomst een boek uit, met daarin de 78 aquarellen die ze op haar schildertocht maakte.

In 2016 ging ze opnieuw op pad. Dit keer niet te voet maar met een bestelauto als rijdend atelier richting Spanje. Een Art Drive. Omdat de combinatie van reizen, en het tegelijkertijd maken van werk over het reizen een terugkerend thema is binnen haar kunstenaarschap is deze website specifiek ingericht voor deze reisverslagen.

Op de website aafkeytsma.nl vind je haar andere werk.

in de pers

contact

aafkeytsma (at) gmail.com


volg Walk of Art op Facebook of schrijf je in voor de