+ -
page
172
Over Aafke en Walk of Art

Over Aafke en Walk of Art

Aafke Ytsma is een jonge kunstenares met een voorliefde voor schilderen, reizen en de natuur. Voor haar recente werk heeft ze de atelierdeuren achter zich dichtgetrokken en haalt inspiratie uit de visuele rijkdom van de wereld om haar heen. Ze schildert veelal ter plekken wat er op haar pad komt.

Schildertocht naar het zuiden
In 2013 kreeg ik het idee om voor een langere tijd op pad te gaan. Ik had o.a. van wandelaars op de Appalachian Trail, een lange afstand wandelpad, in de Verenigde Staten gelezen en het idee sprak me aan om de natuur in te trekken. Ik ging opzoek naar een vergelijkbare route in Europa. Ik koos erover te beginnen in Pieterburen met het Pieterpad en dat te volgen tot aan Maastricht. Vanwaar ik het lange afstandswandelpad Grand Randonee 5 (GR5) verder naar het zuiden wandelde. Dit leidde me door België, Luxemburg, Noord-Frankrijk, de Vogezen, de Jura, de Alpen en had na 2350 kilometer als einddoel Nice. De stad aan de Middellandse Zee waar veel schilders, onder andere Henri Matisse hebben gewerkt. Een plek die ik graag wilde zien. De wandeltocht was tevens aanleiding om te schilderen. Ik had de behoefte mijn atelierdeuren achter me dicht te trekken en onderwerpen te schilderen die op mijn pad kwamen. En zo gingen er in de rugzak naast een tent ook schilderspullen mee. Om de reis te financieren organiseerde ik een succesvolle crowdfunding via de website van voordekunst. Met een voorbestelling van een aquarel of boek konden mensen me op reis helpen. April 2014 ging ik op pad. De langzame gang van het wandelen was de manier om dieper in het landschap door te dringen. Na vijf maanden tijd bereikte ik mijn einddoel. De reis vatte ik in 78 aquarellen en reisverslagen, die in het boek Schildertocht naar het Zuiden gebundeld zijn.
foto gemaakt door Gitte Brugman
contact
vragen of wil je contact met me opnemen? Je kunt me mailen op
aafkeytsma@gmail.com
winkel
Intresse in een orginele aquarel, informeer naar de mogelijkheden
bekijk de winkel
buiten atelier
reisezel
exposities
blijf op de hoogte van nieuw expositie via de nieuwsbrief
Over Walk of Art
Hoeveel gewicht had je mee op je tocht?
Zonder water en voedsel 10,5kg. Daarvan was 7 kilo kleding en kampeerspullen en 3,5 kilo schilderspullen.
Had je de hele weg al die schilderijen op je rug?
Het papier dat ik gebruik is van een zware kwaliteit en is dus ook letterlijk zwaar. Wanneer ik een aantal schilderijen had gemaakt, stuurde ik ze met de post naar huis en stuurde m'n zus met de post-restante naar een postkantoor of camping aan de route nieuw papier en verf als dat nodig was.
Hoeveel kilometer liep je per dag?
Gemiddeld tussen de 15 en 20 kilometer.
Waar overnachtte je?
Ik had een tent mee en de meeste nachten stond ik op een camping. Waar dat niet ging kon ik ook wel bijvoorbeeld in iemands tuin staan. Het deel door de Alpen heb ik een paar weken wild gekampeerd met mijn broer en de rest in refuges en berghutten geslapen.
In de Pers
Leeuwarder Courant vrijdag 12 december 2014, 'Lange wandeltocht in aquarellen' Fries Dagblad vrijdag 5 december 2014, 'Avontuurlijke reis gevangen in aquarellen' Tijdschrift ANWB Reiz& december 2014, '2350 kilometer, in 77 aquarellen' Cultuurbewust.nl 11 sep. 2014, 'Hoe is het nu met... Aafke Ytsma en haar Walk of Art' Tijdschrift Oppad mei 2014, rubriek 'Mijn schuur' over mijn project Walk of Art Radio Omrop Fryslan Noardewyn Live apr./sep. 2014, geregeld in de uitzending Leeuwarder Courant zaterdag 15 maart 2014, 'Onderweg aan het werk'