Vandaag liep ik 10 kilometer met 10 kilo aan kunstgeschiedenis boeken op mijn rug. Meters maken om in vorm te komen. De knoppen in de bomen zijn vol, hier en daar bloeien er al struiken en de krokussen en sneeuwklokken staan in de voortuinen van oude Frieze boerderijen.

Mijn plan is te starten in April, vroeg in het voorjaar zodat ik op pad ben als de natuur wakker wordt. Om te schilderen hoe de wereld groen wordt en weer kleur krijgt. Maar met het tempo waarin de natuur nu uitloopt moet ik nog haast maken en mijn start datum vervroegen.

Voorbereidingen

In tegenstelling tot de natuur sta ik nog niet op het punt om los te gaan. Ik zit nog midden in mijn voorbereidingen. Een van de dingen waar ik mee bezig ben is mijn bepakking. In te delen in mijn kampeer- en schilderspullen, wat ik op mijn rug mee zal dragen. Om er voor te zorgen dat het ook echt draagbaar is, ben ik kritisch aan het kijken wat ik meeneem en hoe ik dat wat ik meeneem efficiënt kan gebruiken. Een kwestie van grammen tellen en creatieve oplossing zoeken.

Een ezel voor mijn ezel

Mijn schildersezel die ik nu voor dagtochten gebruikt weegt 2,5 kg. Kortweg: te zwaar. Ik heb overwogen de poten in te korten, alleen een krukje mee te nemen of misschien een lichtgewicht fotostatief te verbouwen. Van de week bedacht ik plots een goed alternatief.

ezelEen schildersezel die gebruik maakt van mijn wandelstokken en de twee scheerlijnen en haringen van mijn tent. Dit is een schets van het ontwerp. Hij bestaat uit twee aluminium blokjes die ik met klittenband op mijn wandelstokken zet. In elk zit een gleufje waar ik een lichte plastic plaat in kan schuiven. De wandelstokken worden vervolgens overeind gehouden met scheerlijnen.

Het schaalmodel is getest, binnenkort ga ik mijn ezel testen! Ik ben dus nog niet helemaal klaar voor de lente maar er zit schot in. Ik haast me om op tijd klaar te zijn.

8 reacties

 1. door Ron

  Hee Aafke, zo leuk dat je dit gaat doen.
  Blijf graag op de hoogte, groeten Ron

  geschreven op donderdag 6 maart 2014
 2. Ha Aafke, ik wens je een heel veel inzicht verschaffende tocht toe. Als je het een keer tegenkomt onderweg in een bibliotheek of zo, of in je kindle op je smartphone, maak dan eens kennis met Travels with a donkey van Robert Stephenson (maar misschien ken je dat boek al lang.) Kom je ook langs Gieten, of door het Gieterbos? In Drenthe zou je ook eens kunnen luisteren naar het zomerlied van Daniel Lohues Woar is iederene bleben. Ik zie je bij het denken aan dat lied door wazige van zielenat bewazemde ogen bepakt en bezakt lopen in de van zonnebrand zinderende wereld van het lege wijdse Drentheland uit mijn kinderjaren. Mooi werk dame!

  geschreven op vrijdag 7 maart 2014
 3. door christi

  Hallo Aafke, leuk hoor.
  Ik ga je volgen.
  Succes!

  geschreven op vrijdag 7 maart 2014
 4. door Nel v Tol

  Leuk idee om deze wandeltocht te maken, veel plezier,je zal wel avontuurtjes meemaken,denk ik.groeten v Tol

  geschreven op vrijdag 7 maart 2014
 5. SUCCES !!!

  geschreven op zondag 9 maart 2014
 6. door BertusS

  veel geluk en een goede inspiratie toegewenst, ook tijdens je Walk of Art

  geschreven op zondag 16 maart 2014
 7. door klaas okma

  Hallo Aafke, ben je al in België ? Een lichtere ezel: als drager voor het plaatje een fietsspaak door geboorde gaten in de stokken , geborgd d.m.v. een spaaknippel. Maakt elke fietsenmaker. Tegen kantelen 2 touwtjes v.a. de handlussen naar gaatjes in het plaatje. Maar…nòg lichter is twee PTT-elastiekjes door sleufjes in de rand v.h.plaatje (met heet mes smelten), door zichzelf en om de stok. Touwtjes naar de hoeken,waarin met ’n hete tentharing een gaatje gemaakt is. Sterk genoeg dunkt me en een wasknijper kan nog helpen, zowel bij het 1e als 2e voorstel om papier en plaatje samen vast te zetten.
  Dit alles van een ouwe padvinder en kampeerder, die je veel plezier op je pad wenst. Gaat het eten onderweg een beetje? Noten, zuidvruchten en zo?
  Sterkte en groeten,
  Klaas Okma, via je ome Harold.

  geschreven op maandag 24 maart 2014
 8. Hallo Aafke,
  Zoals je ziet heb ik je site bezocht. Afgelopen nacht stond je op onze mini mini camping en ben je even op de fiets naar Lochem geweest. Wat een mooi project waar je mee bezig bent, wij zullen af en toe eens kijken hoe je tocht verloopt.
  Veel succes, met groet, Menco.

  geschreven op vrijdag 25 april 2014

schrijf een reactie