Na vijf maanden lopen, mijn voeten in de Middellandse Zee, ik ben er!

De laatste dag schijnt de zon. Dat had ik me ook zo voorgestel van de laatste dag op de Gr5. Het idee dat ik in de regen bij de Middellandse Zee zou kunnen aankomen, is zelfs na al dat water in juli, geen moment bij me opgekomen. Augustus was gelukkig sowieso al droger en de afgelopen twee weken waren zonnig en warm.

Ik realiseer me bij het inpakken van mijn tas en het strikken van mijn schoenen dat het de laatste keer is op deze reis. Misschien een moment om sentimenteel te worden, maar ik vind het vooral een heerlijk vooruitzicht. Het is weer tijd voor verandering. Na vijf maanden dag in dag uit lopen, met af en toe eens een rustdag, kijk ik er naar uit weer op één plek te blijven.

Rustig wandelend volg ik de Gr5 over de laatste heuvelrug. Twee dagen geleden liep ik nog stil in de bergen. Nu zie ik overal huizen, uitwaaierend vanaf het dichtbebouwde centrum van Nice beneden aan zee. Zover het oog reikt witte vlekjes op de omliggende heuvels. Ik proef de sfeer die ik ken van schilderijen. De kleur van de aarde, de zee en de planten.

Een stukje verder staat een oud vervallen huisje aan het pad, even verderop zie ik een moeder en een jongetje met een plastic trapwagen en dan een stadspark met geasfalteerde paadjes en prullenbakken. Dag natuur, zeg ik zachtjes. In de buitenwijk is het nog rustig maar al gauw, in het centrum, ben ik omringd door mensen. Boodschappen sjouwend, winkelend, bellend, discussiërend, wachtend op de tram, dikke mensen, dunne mensen, donker, blank, in pak, korte broek, kleurige jurkjes of gewaden. Ik in mijn wandelbroek en grote rugzak met schilderplaat. Terug in de moderne tijd. Niemand een idee waar ik vandaan kom. Het voelt een beetje als in de trein zitten zonder dat iemand in de volle coupé weet dat je jarig bent.

En dan opeens daar tussen de gebouwen door een azuurblauwe horizon. Nog even wachten in een mensenmassa voor het stoplicht om de drukke Promenade des Anglais over te steken en dan is daar het kiezelstrand. Verder doorlopen naar het zuiden kan niet. Ik heb het gehaald. Ik zet mijn rugzak neer en trek mijn schoenen uit. Ik zie de lijn die ik bewandelt heb op de landkaart op mijn rugzak. In exact vijf maanden van Pieterburen naar Nice. Genietend kijk ik naar de zee en luister naar de golven die omslaan. Het zit er op.

image

Op de radio


Binnenkort meer…

20 reacties

 1. Hiep hiep hoera de vlag is uit aan de Noarder Stienplaat.

  Het gezegde ‘de laatste lootjes wegen het zwaarst’ was wel op zijn plaats deze dagen. Geniet nog maar lekker en rust een beetje uit.

  P.S. Laat me weten wat je als eerst wilt eten. :) liefs Mam

  geschreven op maandag 8 september 2014
 2. door Wiesje

  Hoi Aafke, wat een prachtig bericht en daarbij die foto. Geweldig! Gisteren had ik iemand over jou en je reis verteld. Die vroeg mij zojuist of ik nog iets had gehoord. Toen was mijn antwoord dat ik vanavond nog niet gekeken had, maar dat er nu best een melding kon zijn met de tekst” ik ben er” en wat zie ik op de site wanneer ik meteen erna kijk. Inderdaad “ik ben er” met daarbij een stralende Aafke in zee. Van harte gefeliciteerd met deze prestatie. Deze geweldige ervaring kan niemand je meer afnemen en wat zul je er met grote voldoening op terug kunnen kijken. Ik hoop dat je er nog een paar heerlijke weken aan vast kunt plakken om het allemaal wat te laten bezinken. Liefs, Wiesje

  geschreven op maandag 8 september 2014
 3. Lokwinske mei dizze winst Aafke,
  Dan kinst no alvast oer in nye utdaging neitinke. Der sille net folle minsken weze die deze reis dy even nei dogge.
  Lekker genietsje fan een wel-verdiende rust en in goeie reis werom nei hus.

  geschreven op dinsdag 9 september 2014
 4. Gefeliciteerd! Geweldig knap van je Aafke.
  Vrolijke groet,
  Douwe, Alice Ruben en Simeon Wijmenga

  geschreven op dinsdag 9 september 2014
 5. door Ankie

  Hieperdepiep, geweldig, wat een prestatie. We hebben de vele kilometers intens meebeleefd en zullen nu, net als jij, moeten afkicken. Steeds weer even kijken of er weer een mooi verhaal te lezen was.. En zien wat je op papier had vastgelegd. We kijken uit naar de expo van al het werk tezamen. Dat moet een prachtige reis verbeelden..geniet nog even van het zonnige Frankrijk van Marisse en van Gogh en al het licht om je heen. Veel liefs en a bientot en Hollande. Paul en ankie

  geschreven op dinsdag 9 september 2014
 6. Le voyage est fini.
  Bienvenue au club des randonneurs du GR5.
  l’eau était bonne ?
  j’ai regardé ton site sur Facebook : il est trés bien.
  Affectueusement Bruno

  geschreven op dinsdag 9 september 2014
 7. door Inge

  she did it, oeeeeehhhh kan niet wachten je een echte knuffel te geven… Nog 10 nachtjes slapen! :) ;)

  geschreven op dinsdag 9 september 2014
 8. Eindelijk met je voeten in het water waar je zo lang naar op weg was, en dan in het stralende mediterrane nazomerlicht. Groter kan het verschil met de vele druilerige dagen die je beschreven hebt niet worden. Gefeliciteerd met je prestatie Aafke, en laat het ijs je smaken.

  geschreven op woensdag 10 september 2014
 9. Gefeliciteeerd, aafke, een grootse prestatie. We zijn je tegengkomen in .otharingen en hebben nog een stukje met je meegelopen.door blessures hebben wij het niet gehaald maar jij dus wel.Chapeau!,,
  poll

  geschreven op woensdag 10 september 2014
 10. door BertusS

  GEWELDIG Aafke

  en nu genieten..

  geschreven op donderdag 11 september 2014
 11. Je ongekende prestatie verdient alom bewonderin we hangen xde vlag uit bij thuiskomst liefs dolf en josje

  geschreven op vrijdag 12 september 2014
 12. Na een einde is er ook weer een begin. Het leven zit vol plussen en minnen. Na deze voltooiing zal dit tot in lengte van dagen een gedenkwaardige plus blijven. Ik hoop, dat je er veel van geleerd hebt en dat het je ook de bekendheid heeft gegeven, die je gehoopt had. Het was bewonderenswaardig en buitengewoon leuk om te volgen.
  Het ga je goed. Willem en Ina van der Gaag

  geschreven op vrijdag 12 september 2014
 13. door conny

  Jaaaaah, gefeliciteerd. Wat geweldig.

  geschreven op zondag 14 september 2014
 14. Bravo Aafke pour ton projet maintenant accompli.
  Nous avons souvent pensé à toi et nous espérons que tu savoures les lumières du Sud. Profites bien de cet été indien et bonne remontée vers le nord.
  Meilleures pensées.

  geschreven op zondag 14 september 2014
 15. door Leo

  Ha die Aafke,
  na onze eerste ontmoeting in de gite in Briancon, onze 2e enkele dagen later in de abri op de Col Fromage naar Ceillac en onze gezamelijke afdaling, heb ik nog vaak aan je gedacht. Wat een project; wat een prestatie! Onderweg werd er in de gites ook voortdurend over je gesproken. Ik liep na Ceillac 1 dag achter je aan. Iedereen had het over ‘La jeune femme hollandaise’ met haar rugzak met 3kg aan attributen ‘pour faire des aquarelles’. Zo heb je met je project en je prestatie bij veel mensen een diepe indruk achtergelaten. Fantastisch! Ik hoop dat je je draai weer wat kunt vinden in Nederland..
  PS: De aquarel van het uitzicht vanaf de Col des Ayes is verkocht hoor, daar heb ik sterke persoonlijke herinneringen aan!
  Ik kom heel graag naar je expositie tzt.
  Oant sjen,
  Leo van Sijll

  geschreven op woensdag 17 september 2014
 16. I walked two weeks in the Mercantour, for Vars to Menton. In Larches, I met Leo, who spoke of your great trip. A few days later, at Bergerie de Roure, near St Martin de Vésubie, our table was speaking at dinner about this incredible young Dutch painter. And the next day, in Valdebore, I had the chance to finally meet you. After a very hot, tiring and boring days, I was pleased to discuss with you about walking and painting, Lucian Freud and David Hockney! I’m impressed by your courage, your strength of will (long distance walks are difficult sometimes!) and I like your paintings. I wish you well. Gérard-Paris

  geschreven op donderdag 2 oktober 2014
 17. Hallo Aafke, wel een beetje late reactie, maar daardoor niet minder gemeend! Door omstandigheden heb ik je niet op de voet gevolgd, maar een paar passen er achteraan! Je bent inmiddels weer in Nederland en ik ben diep onder de indruk van je hele onderneming en zelfs een beetje trots dat ik in zekere mate familie van je ben ;-)
  Ik heb een filmpje op Y-tube gezien, waarop je een expositie aankondigt. Het lijkt me erg leuk, daar een kijkje te komen nemen. Mag ik er vanuit gaan, dat je dat op de website aankondigt? Veel succes met al je verdere plannen en hartelijke groet, ook aan je ouders!
  Emmy Schuring- van Dijck

  geschreven op zondag 26 oktober 2014
 18. door Petra

  Beste Aafke, we hebben elkaar ontmoet bij de afwas op de camping in Fey, bij Metz op de overnachtingscamping. Ik heb nog naar je werk gekeken en we hebben leuk gekletst. Vandaag kwam ik je naam tegen in mijn telefoon en ik denk, ik ga even kijken. Je hebt het gehaald! Wat goed en wat heb je mooie schilderijen gemaakt. Ik wens je heel veel succes. Hartelijke groet, Petra

  geschreven op dinsdag 28 oktober 2014
 19. door Roel Boom

  Aafke,

  Leuk om te zien dat je je tocht heb volbracht. Ik weet nog goed dat we je in Luxemburg zijn tegengekomen. Petje af voor je moed en doorzettingsvermogen.

  Groet,
  Roel

  geschreven op vrijdag 31 oktober 2014
 20. Bonjour Aafke
  Tu aurais dû aller avec nous jusqu’à Menton
  Jean-Yves et Régine ont continué avec des amis à Sospel
  Et ton expo?
  Amitiés
  Michel

  geschreven op woensdag 5 november 2014

schrijf een reactie