Shampoo, wasmiddel en bodylotion. De geur van een dagjes wandelaar met een kleine rugzak die passeert. Hier in de zuidelijke Alpen is het stiller dan in het noorden bij Mont-Blanc maar zo af en toe als er op de kaart een P nadert, staat het nog vol met auto’s. Een teken dat er die dag een bijzondere bezienswaardigheid, lees: waterval of bergmeer, op mijn route ligt.

Tjeerd, die alweer anderhalve week geleden het vliegtuig naar huis nam, heeft mijn tent en kampeerspullen meegenomen. Ik loop nu een stuk lichter en slaap voor de laatste weken in refuges en gîtes. ’s Middags druppelen daar de wandelaars binnen. Sommige maken dagtochten maar vaker zijn het Gr5 lopers en ontmoet weer een aantal dezelfde mensen. Moe van de tocht maar weer opgefrist na een douche, is het eerst even de etappe bespreken. Steile afdaling maar een goed pad, pijn aan de voet (te vervangen door elk ander onderdeel van het been), mooi uitzicht vanaf de pas, blij dat het wat bewolkt was anders veel te warm.

Vandaag kwam ik op de pas weer Regine en Jean-Yves tegen die ik drie weken geleden voor het eerst ontmoette en sindsdien nog verschillende keren. Je krijgt het idee elkaar te kennen als je elkaar zo vaak tegenkomt maar ontdekt dat je elkaar toch eigenlijk nog niet zoveel verteld hebt. Zo bleek Jean-Yves geoloog. De rest van de wandeling kreeg ik antwoord op mijn vragen over hoe de alpen ontstaan zijn, wat die kraters waren en wat we voor een type gesteente we allemaal zagen. Onderaan de helling na een cola en sinaasappel chocoladetaart scheiden onze wegen weer. Ik ben bij mijn gîte en bekijk de resterende etappes. Het aftellen is begonnen, nog 8 dagen lopen. Acht dagen voordat mijn kleren weer naar wasmiddel ruiken.

 

Op de radio


 

6 reacties

 1. door Wiesje

  Hoi Aafke, zo te lezen ben je langzamerhand begonnen aan het afkicken. Stap voor stap dichter bij de eindstreep. Weer een totaal ander landschap, wat je ons voorschotelt d.m.v. je foto’s en aquarellen. Ben ook heel benieuwd naar je allerlaatste werk van deze indrukwekkende tour de force, maar zover is het nog niet, je mag nog even heel erg genieten ! en wij, je supporters op afstand, ook.

  geschreven op zondag 31 augustus 2014
 2. Nu Nice in zicht komt wordt het verschil tussen doel en eind van de reis ook groter. Het zal heel raar zijn om geen reisverslagen meer van je te zien, maar gelukkig hebben we de foto’s nog. En je boek natuurlijk!. Geniet van je laatste etappes Aafke.

  geschreven op zondag 31 augustus 2014
 3. Geniet van je laatste dagen en veel sterkte josje la(

  geschreven op maandag 1 september 2014
 4. Beste Aafke,
  Je moet nu nog een dag of acht,
  Je hebt er heel lang op gewacht,
  Vijf maanden zijn voorbij gegaan,
  Je hebt best veel je best gedaan,
  Sie haben lange zeit gewanderd,
  misschien ben je er door verandert,
  Er sterker door en ook gegroeid,
  Door inspanning wel wat vermoeid,
  Naast veel genieten soms ook pijn.
  Wat heerlijk straks weer thuis te zijn.
  Het ga je goed,
  Ina en Willem van der Gaag

  geschreven op maandag 1 september 2014
 5. door conny

  O, wat een mooie bergen! X

  geschreven op donderdag 4 september 2014
 6. door Bruno

  Bonne fin de voyage sous le ciel bleu de la méditerranée.
  Toute chose a une fin mais c’est aussi le début de nouveaux rêves.
  “Il n’y a pas de chemin qui méne au bonheur. Le bonheur est sur le chemin”
  Amitiés

  geschreven op donderdag 4 september 2014

schrijf een reactie