Schilderen bij Oostum in de voetsporen van de schilders van De Ploeg. Na een nacht met veel regen piepte vanochtend de zon tussen de wolken door. Echt Hollands licht als ik langs de dijk richting het kerkje van Oostum loop. Er staat een harde wind en ik zie in de verte strepen van regen die mijn kant op komen.

Als ik het kerkje zie liggen schijnt de zon nog even kort op de terp om dan achter een grote grijze wolk te verdwijnen. Dikke druppels vliegen horizontaal over de weg. Een huisje. Aanbellen om te vragen of ik kan schuilen, wachten tot het droog wordt om dat licht op die terp te schilderen maar er is niemand thuis. Dan maar in een hoekje uit de wind een broodje eten en een stukje brownie dat vanochtend bij restaurant Garnwerd aan Zee op me stond te wachten, met op een papiertje de boodschap ‘wat lekkers voor onderweg’.

Daar is de zon weer, in alle haast mijn schilderezel opzetten die vervolgens staat te trekken in de wind aan de scheerlijnen en haringen. Met één hand het papier vasthouden dat anders, zelfs met klipjes aan het tekenblad bevestigd, wegwaait en met de andere hand proberen wat rake toetsen neer te zetten. Een fietser komt me diep over zijn stuur gebogen traag te gemoed gereden. Ik praat hardop tegen de wind, dat het zo wel weer kan.

Als het klaar is en ik het vel losklip, bedenk ik dat het toch anders moet. In die fractie van een seconde pakt een windvlaag mijn vel en weet ik hem nog net met een klap op het plastic tekenblad te vangen, die daardoor aan één zijde losschiet van de wandelstok. Mijn waterbakje valt om en een plons water beland bovenop mijn aquarel. K*t! Snel pak ik het vel op. Wapperend in de wind is het water er gelukkig snel afgelopen en is het ook zo weer droog. Geen schade, wel een ervaring rijker. Zodra mijn spullen opgeborgen zijn begint het weer te druppen. De laatste 8 kilometer naar Groningen miezert en hoost het, maar ik heb wel een start gemaakt met het schilderen.

 

image

 

Wat ik verder beleefde

De afgelopen dagen ben ik echt begonnen. Vanuit Pieterburen heb ik in twee dagen dertig kilometer afgelegd tot Groningen. Maandagmiddag werd ik al gebeld door Willem Waldpyk voor het eerste radio interview op Omroep Friesland. In Garnwerd bleek de camping opgeheven maar mocht ik bij uitzondering overnachten op Tjalk ‘De Goede Verwachting’ van restaurant Garnwerd aan Zee. Vandaag, na een dag van koude hoosbuien, nu een heerlijk warme douche en overnachting bij Bud Gett Hostels, dankzij Martijn Brandsma.

 

 

Op de radio

 

6 reacties

 1. door DeYts

  Mooi gedaan mevrouw.

  geschreven op woensdag 9 april 2014
 2. Heerlyk een warme douche daar knap je van op je bent voor my al een kanjer groet jos

  geschreven op woensdag 9 april 2014
 3. door Wiesje

  Stoer begin! De wandelroute wordt nu wat beschutter dan op dat open Groninger hogeland! Leuk je verslag dagelijks te kunnen volgen. Mooie aquarel van Oosthem. Veel succes verder!

  geschreven op woensdag 9 april 2014
 4. door Ankie

  Hier in het westen van ons land schijnt steeds maar weer de zon. Uit jouw wolken zie ik de buien die eruit willen.
  Vandaag heb ik de tomatenplantjes gespeend en de sla gezaaid. Groet ankie sr.

  geschreven op vrijdag 11 april 2014
 5. We zagen je lopen in de volle zon, een wandelend schilderij dat helemaal bij het landschap hoorde. Goede reis!

  geschreven op woensdag 16 april 2014
 6. Het kerkje in Oostum gezien, mooi!!

  geschreven op vrijdag 22 augustus 2014

schrijf een reactie