Tot nog toe is het grootste deel van mijn schildertocht dingen uitzoeken en organiseren. Veel achter een beeldscherm van een computer. Gelukkig kom ik ook nog regelmatig buiten om te trainen en ging ik afgelopen zondag, samen met collega en vriendin Inge Westerhof, ook op pad. Namelijk om een filmpje te schieten voor de promotie van mijn project, dat ik voor een deel wil financieren met crowdfunding.

Na een paar dagen bewolkt weer, scheen de zon. Het was een uitgelezen dag om te filmen en zelfs nog even te schilderen. Eerst werd ik bij Jirnsum  met ezel en al van de dijk geblazen want het woei wel stevig. Dat is echt het buiten schilderen. Worstelen met de omstandigheden, wind, licht, regen en je soms gewonnen moeten geven omdat je te weinig handen en voeten hebt om je spullen bijeen te houden. Maar al dat geworstel maakt het ook mooi. Vincent Van Gogh omschrijft het in zijn brieven.

“Ge denkt misschien dat ik ongelijk heb hier een aanmerking op te maken – maar – ik ben er zoo van vervuld, van dat al die uitheemsche schilderijen worden geschilderd op HET ATELIER. Maar ga eens buiten zitten schilderen op de plaats zelf–! er gebeuren dan allerlei dingen als volgt – uit de 4 doeken die ge ontvangen zult haalde ik zeker een honderdtal en meer vliegen, niet meegerekend stof en zand – niet meegerekend dat als men ze een paar uur door de hei en de heggen meedraagt, een tak of wat er over heen schraamt. Niet meegerekend men, als men op de hei arriveert met dit weer na een wandeling van een paar uur, vermoeid en verhit is.– Niet meegerekend dat de figuren niet stilstaan zoo als de modellen van beroep, en de effekten die men pakken wil, veranderen met het vorderen van den dag.”

Vincent van Gogh, donderdag 14 juli 1885

Zo bleef de zon zakken en twijfelde ik of ik nog wat nieuws zou zien om te schilderen. Toen vonden we bij Raerd op de Jongema State wat beschutting en stond het licht op de boomstammen die fel groen oplichtte, met de gracht erachter, en daarachter nog weer het bleke platteland. Dan denk je weer, het is het worstelen meer dan waard.

2 reacties

 1. Hoi Aafke

  Vorig jaar hebben we elkaar ontmoet bij het Asserbos
  Ik wens je een goede reis naar het zuiden.
  Ik hou je in de gaten.
  Als je nog werk hebt van het Asserbos laat je het dan even weten.

  Groeten Matthijs,

  geschreven op maandag 10 maart 2014
 2. door Ankie

  Je eerste werk beloofd wat…. Een spannend project met 1000 en 1 kansen.

  geschreven op dinsdag 25 maart 2014

schrijf een reactie